Potravinárskemu právu sa v našej kancelárii s nadšením venuje česko-slovenský tím právnikov s bohatými skúsenosťami v odbore. Pracujeme pre lokálne i medzinárodné spoločnosti, od zavedených výrobcov, distribútorov a retailerov, po začínajúce startupy a e-shopy na poli superfoods a nových potravín všeobecne. Máme dlhoročné skúsenosti zo správnych konaní pred Štátnou poľnohospodárskou a potravinárskou inšpekciou či so súdnymi spormi.
Potravinárske právo je prísne regulovanou oblasťou, ktorá chráni konzumentov tak v oblasti kvality, hygieny a bezpečnosti potravín, ako aj v oblasti informácií a tvrdení o potravinách. Potravinárske právo je silne regulované Európskou úniou, podrobná úprava čiastkových oblastí však zostala v lokálnom práve, a preto prevádzkovatelia potravinárskych podnikov nemajú vždy jednoduchú situáciu.
Táto oblasť čelí v posledných rokoch mnohým dynamickým zmenám a trendom, ako je napríklad predaj potravín on-line, obľuba funkčných potravín, superfoods a nových potravín dovážaných z rôznych častí sveta všeobecne či obohacovanie potravín látkami ako je napríklad CBD. V rámci ekologických trendov sa potom často stretávame s otázkami spojenými s uvádzaním vegánskych výrobkov na trh, vývojom umelého mäsa, s bezobalovým predajom potravín a tlakom na lokálny pôvod potravín. V rámci neustále sa zvyšujúcich štandardov ochrany spotrebiteľa potom prevádzkovateľov potravinárskych podnikov zväzuje prísna regulácia výživových a zdravotných tvrdení, ako napríklad zákaz dvojakej kvality. Dá sa očakávať, že regulácie v potravinárstve nebude ubúdať, skôr naopak.
Potraviny sa dotýkajú toho najzákladnejšieho, totiž ľudského zdravia. Preto s nimi nerozlučne súvisí veľké riziko, a nielen to je dôvodom, prečo je potrebné dodržiavať všetky predpisy a dbať na súlad potravín so zákonom.
Venujeme sa najmä týmto oblastiam:
Všetkým týmto témam sa venujeme v rámci odborných publikácií, prednášok a tiež na našom blogu v sekcii Life Sciences: https://www.havelpartners.blog/life-sciences/